Yunan Adalarına yapılan seyahatin bizce bizce en keyifli tarafı yeme - içme konusundaki olanakların, sınırsız denecek ölçüde fazla olmasından kaynaklanır diyebiliriz.
YEME İÇME MEKANLARI
Yunanistan’ da , yemek servisi yapılan mekanlar restaruant, taverna, ouzeir gibi isimlerle anılır. Bunların birinin diğerinden kalite, fiyat, servise sunulan yemekler ve içkiler vs noktalarda fazlaca bir farkı yoktur. Hemen hemen hepsinde geleneksel yunan mutfağına ait yemekler, mezeler ve deniz ürünleri aynı anda servis edilir.
Çoğu restoranda ya kapının önündeki ilan panosunda ya da bir masa-sehpa üstüne menü konarak, içeri girip, masaya oturmadan müşterinin önce bilgi alınmasına imkan verilir. Ülkemizde alışık olmadığımız menü veya tahtayı kapıda inceleyip , sonrasında oturup oturmamaya karar verme yoluna gitmenin hiçbir garipliği yoktur. Batılı misafirlerin tamamının bu hareketini Sizin de tekralamanız rutin bir davranış olarak kabul edilecektir.
Restoranlarda, servis-garsoniye için hesaba ekleme yapılıp yapılmayacağı, kuver (cover) ve ekmek için alınacak bedelin ne olduğu menüde ayrıca belirtilir. Bütün bunları dikkate alıp hareket eden bir misafirin, menüde fiyatı belirlenmemiş bir şeyi sipariş etmediği sürece tatsız fatura ile yüzyüze gelmesine pek olanak yoktur. Bahşiş verip vermemek veya bunun miktarı sizin seçiminize kalmıştır.Bahşiş bırakmadığınız için kötü muameleye maruz kalmayacağınız gibi, bol bahşiş bıraktınız diye de kimse size gereğinden fazla ilgi göstermeyecektir.
Rodos, Kos gibi turistik adalardaki büyük işletmeler hariç, çoğu mekanda bir veya birkaç ailenin bireyleri fiilen kendileri işyerlerinde çalışırlar. Yani çoğu restoranda , siparişinizi alan servis elemanı ya mekanın sahibidir ya da oğlu-kızı-karısı vs gibi yakın bir akrabasıdır. Yemekleri pişiren de genelde evin hanımıdır. Bu nedenle kimi zamanlarda beklenmedik yoğunluktan kaynaklanan gecikmeler, karışıklıklar olağan karşılanmalıdır.
Deniz ürünleri servis edilen mekanlarda , ürünler kg fiyatları üzerinden satılır. Balık kg fiyatının önceden konuşulması, yiyeceğiniz balığın seçimi ve bunun tartılarak ağırlığının belirlenmesi işlemleri aynen ülkemizdeki gibi yapılır. Kg fiyatını ve ne kadar ağırlıkta olduğunu bilmediğiniz bir balık için, yemeğin sonunda adisyona yazılacak ücrete razı gelmeniz gerektiği tartışmasızdır.
YEMEK SEÇENEKLERİ
Yunanlılar ve Türklerin yüzyıllardır aynı coğrafyayı paylaşmaları ve birlikte yaşamaları nedeni ile, mutfak kültürleri de birbirlerine çok benzer hale gelmiştir. Bunun en açık göstergesi bir çok yemek ve tatlının içeriğindeki benzerliğin/aynılığın yanında ,ortak kelimelerle anılmasıdır. En basit ve hemen akla gelenleri; Kadayıf-kadayıffi, dolma-dolmades, dolma-dolmadakia, baklava-baklava, musakka-musakka, köfte-koftedes bunlara örnek olarak verilebilir.
Et yemeklerinde genelde domuz eti kullanılmaz. Ancak ,kişisel sebeplerle domuz eti konusunda hassasiyet gösterenlere, sipariş vermeden önce içeriğinde domuz olup olmadığını sormalarını önermekteyim.
Yunanlılar et ve tavuk kullanarak yaptıkları dönere gyros ismini vermişlerdir.Etten yapılan gyros domuz kullanılarak yapılır. Gyros tabakta porsiyon ile servis edildiği gibi, bir cins lavaş olan pita ekmeği arasına, cacık soğan ve patates kızartması eklenerek pita gyros ismi ile dürüm gibi fast food olarak satılır.
Şiş kebap ise
souvlaki ismini almıştır. Gayros gibi domuz etinden veya tavuk kullanılarak yapılır.
Balıklar ve her türlü deniz ürünü çoğu kez ızgarada pişirilerek servis edilir. Küçücük bir kömür ocağında 10-15 masanın tamamına ızgarada et,balık ve deniz ürünlerini tam kıvamında pişirerek, servis edebilmenin maharetini anlamaya imkan yoktur.
Hangi restorana gidileceğinin belirlenmesinde de internettin olanaklarından faydalanmak olasıdır. Restoranlara ilişkin değerlendirmenin bulunduğu www.tripadvisor.com isimli siteden bilgi alınması mümkündür. Bunun yanında, otel sahiplerinden veya alışveriş etmeniz sebebi ile iletişim kurduğunuz işyeri çalışanlarından mekanlar konusunda öneri almak, bizim sıklıkla başvurduğumuz bir yöntemdir. Sırf Yunanistan değil dünyanın her yerinde kullanılabilecek bir diğer ölçüt ise, herhangi bir mekanda bulunan kişilerin yapısıdır. Bir mekanda müşterilerin çoğu yabancı turistler ise bizce burası otantikliğini yitirmiş, gelgeç misafirlere yönelik turistik bir işletme demektir. Mekandaki yerli müşterinin fazlalığı oranın turist tuzağı işletmeden çok, oturmuş otantik bir restoran olduğunun kuvvetli bir ölçütüdür.Sitemizde adalardaki restoranların isimleri ve özellikleri konusundaki bilgiyi her bir adaya ilişkin başlık altında bulabileceksiniz.
Yemekleri nedeni ile tanınmış, yoğun ilgi gören restoranlara kimi zaman birkaç gün önceden rezervasyon yapılmasında fayda vardır. Restoranın dış görünüşüne bakıp burada da yer ayırtmaya gerek yoktur diye yanılgıla düşünülmemesi konusunda herkesi uyarırım.
İÇKİLER KONUSUNDA KISA BİLGİ
Yunan içkisi ouzo (uzo) nun ne olduğunu bilmeyen yoktur diye düşünüyorum. Türk rakısının benzeri olan bu içkinın onlarca değişik markası vardır. Bunların bir kısmı yerel üreticiler tarafından kısıtlı bir bölgede satılmak üzere üretilen markalardır. Ouzo'nun lezzeti , yapan üreticinin kullandığı üzümlerin çeşidi , alkol derecesi ,anason ve sakız miktarına göre değişir.
Türk rakısının lezzetine alışmış kişiler için ,ağız tadımıza en uygun olduğunu düşündüğümüz ouzo markalarına örnek olarak ;
Barbayanni
Poulomari
Samos Ouzo
Mini
sayılabilir.
Şarap konusunda tercih size aittir. Herkes tarafından bilinen üzüm çeşitlerinden üretilip şişelenmiş şaraplar olduğu gibi ,her taverna veya lokantada açık ,dökme şarap "house wine" adın altında , kadehle veya yarım veya birer litrelik karaflarla servis edilir.En ücra yerdeki bir tavernada bile sunulan açık şarabın kötüsüne rastlamadığımızı söylemekte fayda vardır.
AB üyesi olduğundan Yunanistan'da meşhur Avrupa bira markalarının tüm çeşitlerini bulabilirsiniz. Ancak Yunan bira markası olan Mythos' u herkesin denemesini öneririm. Yumuşak içimli, acı tadı olmayan bira severlerin beğeneceklerine eminim.